Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

15 juli 2013

Historisch akkoord geeft blinden toegang tot meer boeken

Eind juni is in Marokko een historisch akkoord gesloten tussen de Wereld Blinden Unie en de WIPO; de internationale organisatie die waakt over intellectueel eigendom. Het akkoord bepaalt dat toegankelijk gemaakte boeken voortaan mogen worden gedeeld met landen binnen hetzelfde taalgebied. Hiermee komen er per taalgebied vele duizenden extra titels beschikbaar voor blinden en slechtzienden.

Rechten

In het verleden moest ieder land afzonderlijk publicatierechten regelen voor het uitgeven van een boek in braille, grootletterdruk, audio of digitale vorm. Zo kon het gebeuren dat de Verenigde Staten 80.000 dollar moesten investeren om de Harry Potter reeks te publiceren in aangepast formaat, terwijl datzelfde werk al was gedaan in andere landen.

Akkoord

Argentinië beschikte over 63.000 en Spanje 102.000 titels in aangepast formaat. Internationale regelgeving verhinderde dat deze titels werden uitgewisseld. Met het nieuwe akkoord zijn er ineens meer dan 150.000 boektitels beschikbaar voor Spaanstalige gebieden. Dat is goed nieuws voor blinden in Chili, Colombia, Mexico, Nicaragua en Uruguay. Ook blinden die niet meer in hun thuisland wonen profiteren van dit akkoord.

Blinden Unie

De Wereld Blinden Unie en andere belangenorganisaties hebben vijf jaar lang hard gestreden voor dit akkoord. De WIPO heeft uiteindelijk de belangen van de doelgroep zwaarder laten wegen dan de belangen van auteurs. De bezwaren van de WIPO hadden voornamelijk betrekking op de kans op ongeoorloofde verspreiding van beschermd materiaal.

Van alle gepubliceerde boeken komt momenteel slechts 5% in aangepaste vorm beschikbaar. In ontwikkelingslanden is het zelfs minder dan 1%. Light for the World is als belangrijke brailleproducent in o.a. Indonesië zeer opgetogen over dit historische akkoord.

Gerelateerde Berichten

18 februari 2019

Het Participatie Lab

Lees Voor Zet jij je in voor verbetering van de participatie van mensen met een handicap in de maatschappij? Wil je leren om met een andere minds...

13 februari 2019

“Ik kan weer zien!”

Lees Voor Doneer nu Ebrahim speelt met zijn vriendjes met een katapult. Ze lachen en hebben plezier. Tot dat Ebrahim een steen van de katapult in z...

12 februari 2019

Inclusief vrijwilligerswerk in India

Lees Voor “Als ik terug kom op mijn werk, dan wil ik meteen alles wat ik heb geleerd tijdens de training toepassen bij mijn jeugdvrijwilligers!...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.