Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

19 mei 2014

Inclusieve ontwikkeling bereikt allerarmsten

Effectiviteit van unieke aanpak aangetoond in Bangladesh

Dankzij een uniek project is de afgelopen vijf jaar de voedselzekerheid verbeterd bij 40.000 extreem arme vrouwen in Bangladesh. Onder hen bevinden zich relatief veel vrouwen (22%) met een handicap. Via zelfhulpgroepen, revalidatie en training kregen zij de mogelijkheid om hun leefsituatie te verbeteren. Het eindrapport ‘Inclusion Works!’ meldt indrukwekkende resultaten.

Uniek

Ontwikkelingsorganisaties hebben doorgaans moeite om de allerarmsten te bereiken met hun programma’s. In deze groep bevinden zich relatief veel mensen met een handicap. Zij blijven vaak onzichtbaar. Dankzij een unieke aanpak van zeven lokale organisaties met ICCO, LepraZending en Light for the World is deze groep juist wél succesvol bereikt.

Inkomen

In het dichtbevolkte noorden van Bangladesh hebben 40.000 extreem arme vrouwen zich verenigd in 1.600 zelfhulpgroepen. Zij ontvingen trainingen om een eigen inkomen te verdienen. Het ging daarbij onder andere om het houden van kippen, geiten of koeien, of het starten van een eigen winkel of bedrijfje. Het Heifer principe werd toegepast, waarbij de aanwas van dieren werd gedeeld met andere leden van de zelfhulpgroep. Ieder lid zorgde voor tenminste twee inkomengenererende activiteiten. Daarnaast ontvingen de vrouwen voorlichting over gezondheid, hygiëne en een training ter voorbereiding op overstromingen. Gezinsleden met een handicap of lepra konden gebruik maken van revalidatiediensten.

Handicap

Bijna 22% van de deelnemers aan het programma had zelf een handicap of een gezinslid met een handicap. Dankzij revalidatie rapporteert ruim 95% van deze vrouwen een verbetering in zowel fysieke als mentale conditie. Maar liefst 70% van deze groep is in staat gebleken om structureel meer inkomsten te genereren. Dat wordt bevestigd door het feit dat 100% van de gestarte activiteiten nog steeds gaande zijn nu het programma is beëindigd.

Effectief

Dit programma toont aan dat de allerarmsten, onder wie relatief veel mensen met een handicap, weldegelijk bereikt kunnen worden met effectieve hulp. Het rapport ‘Inclusion Works!’ roept daarom andere ontwikkelingsorganisaties op om inclusie van mensen met een handicap voortaan op te nemen in hun programma’s.

Gerelateerde Berichten

23 april 2019

Eigen ontwikkeling in handen in Ethiopië

Lees Voor In Ethiopië behoren mensen met een handicap tot een van de meest kwetsbare groepen van de samenleving. Ze zijn voornamelijk afhankelijk ...

17 april 2019

Light for the World brengt verandering in Zuid-Soedan

Lees Voor Ons programma in Zuid-Soedan heeft veel veranderd! En dat bleek nodig te zijn. Enkele jaren geleden heeft Light for the World onderzoek ...

10 april 2019

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE

Lees Voor Onze collega Sander ziet met eigen ogen de schrijnende situatie waarin Mozambique zich door de natuurramp bevindt. Gebouwen zijn verwoest...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.