19 mei 2014
Effectiviteit van unieke aanpak aangetoond in Bangladesh
Dankzij een uniek project is de afgelopen vijf jaar de voedselzekerheid verbeterd bij 40.000 extreem arme vrouwen in Bangladesh. Onder hen bevinden zich relatief veel vrouwen (22%) met een handicap. Via zelfhulpgroepen, revalidatie en training kregen zij de mogelijkheid om hun leefsituatie te verbeteren. Het eindrapport ‘Inclusion Works!’ meldt indrukwekkende resultaten.
Ontwikkelingsorganisaties hebben doorgaans moeite om de allerarmsten te bereiken met hun programma’s. In deze groep bevinden zich relatief veel mensen met een handicap. Zij blijven vaak onzichtbaar. Dankzij een unieke aanpak van zeven lokale organisaties met ICCO, LepraZending en Light for the World is deze groep juist wél succesvol bereikt.
In het dichtbevolkte noorden van Bangladesh hebben 40.000 extreem arme vrouwen zich verenigd in 1.600 zelfhulpgroepen. Zij ontvingen trainingen om een eigen inkomen te verdienen. Het ging daarbij onder andere om het houden van kippen, geiten of koeien, of het starten van een eigen winkel of bedrijfje. Het Heifer principe werd toegepast, waarbij de aanwas van dieren werd gedeeld met andere leden van de zelfhulpgroep. Ieder lid zorgde voor tenminste twee inkomengenererende activiteiten. Daarnaast ontvingen de vrouwen voorlichting over gezondheid, hygiëne en een training ter voorbereiding op overstromingen. Gezinsleden met een handicap of lepra konden gebruik maken van revalidatiediensten.
Bijna 22% van de deelnemers aan het programma had zelf een handicap of een gezinslid met een handicap. Dankzij revalidatie rapporteert ruim 95% van deze vrouwen een verbetering in zowel fysieke als mentale conditie. Maar liefst 70% van deze groep is in staat gebleken om structureel meer inkomsten te genereren. Dat wordt bevestigd door het feit dat 100% van de gestarte activiteiten nog steeds gaande zijn nu het programma is beëindigd.
Dit programma toont aan dat de allerarmsten, onder wie relatief veel mensen met een handicap, weldegelijk bereikt kunnen worden met effectieve hulp. Het rapport ‘Inclusion Works!’ roept daarom andere ontwikkelingsorganisaties op om inclusie van mensen met een handicap voortaan op te nemen in hun programma’s.