Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

6 april 2017

​Maak een duurzaam regeerakkoord

Stel de Sustainable Development Goals centraal

​Nederland heeft zich in 2015 gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. Het realiseren van deze zeventien doelen maakt de wereld tot een betere plek in 2030. Als onderhandelaar over het nieuwe regeerakkoord kunt u ervoor zorgen dat Nederland de komende jaren daadwerkelijk en met ambitie aan de slag gaat met de SDGs. Deze doelen brengen een wereld in balans dichterbij. En zorgen voor beleid dat grote wereldwijde uitdagingen als duurzame energie, productie en consumptie en armoede, honger, gezondheid, ongelijkheid, klimaatverandering in samenhang aanpakt. Op lokaal, nationaal en mondiaal niveau. Overal ter wereld.

Wij – een coalitie van bedrijven en maatschappelijke organisaties – kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk deze agenda is voor de toekomst van onze samenleving en toekomstige generaties. Belangrijk voor de samenleving wereldwijd, maar ook voor een veerkrachtige Nederlandse economie en een gezonde Nederlandse samenleving als onlosmakelijk onderdeel van de mondiale samenleving. Daarom dringen ondergetekenden erop aan om onderstaande punten mee te nemen in het te sluiten regeerakkoord:

  • Geef de Sustainable Development Goals een centrale plaats in het regeerakkoord en borg de kabinetsbrede uitvoering door een integrale verantwoordelijkheid bij de minister-president neer te leggen. Het kabinet moet alle beleid op de mate waarin dit bijdraagt aan het behalen van de SDGs toetsen. Het kabinet voorkomt hiermee ook negatieve (indirecte) effecten van Nederlands beleid. Waar mogelijk stuurt het kabinet aan op maximale bijdragen aan (wereldwijde) duurzame ontwikkeling.
  • Om de duurzame economie mogelijk te maken zorgt het kabinet voor een belastingverschuiving van arbeid naar grondstoffen als onderdeel van een brede stelselherziening. Dit betekent dat arbeidslasten omlaag gaan, maar dat er betaald wordt voor vervuiling en verspilling door het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals fossiele brandstoffen zwaarder te belasten. Het is een breed gedeelde wens om het belastingstelsel drastisch te hervormen, de arbeidskosten te verlagen en te zorgen voor meer inkomensgelijkheid. Op deze manier kan dat, waarbij het belastingstelsel ook nog eens bijdraagt aan een concurrerende, inclusieve, eerlijkere en duurzame economie. Daar waar werkgelegenheid onder druk komt te staan moeten de sociale gevolgen goed worden opgevangen.
  • Het kabinet bevordert internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen en keert terug naar een volwaardig budget voor ontwikkelingssamenwerking. Zo kunnen ook ontwikkelingslanden de SDGs behalen.

Wij wensen u veel succes bij het schrijven van een regeerakkoord met een maximale inzet voor de Sustainable Development Goals.

Meer info: http://www.duurzaamregeerakkoord.nl/

Gerelateerde Berichten

7 maart 2017

Schrijf aan Sybrand

We leven in een turbulente tijd. Overal ter wereld zien we groeiende instabiliteit, conflict, ongelijkheid en armoede. Aan de randen van Europa zit...

8 februari 2017

Wat wordt het: Afrika of Europa?

Jongeren in Afrika willen graag een toekomstperspectief in eigen land. Het continent kent een sterke bevolkingsgroei. En veel Afrikaanse jongeren z...

27 januari 2017

Light for the World lid van VN-netwerk

Stichting Light for the World is lid geworden van het VN-netwerk dat zich richt op participatie van mensen met een handicap op de werkvloer. Het ne...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.