Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

23 november 2017

Boek ‘Everybody Matters’ gepresenteerd

Boek ‘Everybody Matters’ over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van mensen met een handicap in ontwikkelingslanden
Verhalen en praktische tips om onderbelicht onderwerp op de kaart te zetten

Op donderdag 23 november zal in Den Haag het eerste exemplaar van het boek ‘Everybody Matters’ worden aangeboden aan speciale VN-rapporteur Catalina Devandas Aguilar. Dit gebeurt in het kader van de gelijknamige bijeenkomst voor beleidsmakers en ontwikkelingsorganisaties. Mevrouw Aguilar schreef het voorwoord van het boek en presenteert donderdag ook haar eigen recente onderzoek naar de wereldwijde stand van zaken rond seksuele en reproductieve gezondheidsrechten van mensen met een handicap. Die situatie is ernstig: niet alleen lopen zij verhoogd risico op misbruik, ook hebben zij veel minder toegang tot relevante informatie en klinieken.

Weinig aandacht
De publicatie is tot stand gekomen op initiatief van DCDD in samenwerking met Share-Net. Lieke Scheewe van Light for the World is een van de co-redacteurs: “In ons werk zien we dat seksuele en reproductieve gezondheid voor mensen met een handicap weinig aandacht krijgt. In veel landen heerst er een taboe op dit thema. Er zijn weinig goede voorbeelden beschreven van organisaties die hier wél mee bezig zijn. De verhalen en prachtige illustraties van De Beeldvormers zullen beleidsmakers en ontwikkelingswerkers zeker inspireren om met dit onderwerp aan de slag te gaan.”

Mooie ontwikkelingen
Lieke Scheewe vervolgt: “Wanneer wordt gesproken over seksuele en reproductieve gezondheid voor mensen met een handicap, dan gaat het vaak over geweld en misbruik, maar zelden over toegankelijke gezondheidszorg. Deze praktische zaken komen aan bod in het boek. Bij de samenstelling van het boek hebben we al mooie ontwikkelingen gezien. Gehandicaptenorganisaties die aan de slag gaan met dit onderwerp. Maar ook: gezondheidsorganisaties die hun best doen om mensen met een handicap te bereiken. In de samenwerking tussen die twee soorten organisaties -beide met hun eigen expertise- ontstaan er mooie creatieve projecten. Dat is wat we willen bereiken met dit boek.”

Bezoek ministerie
Op vrijdag 24 november brengt mevrouw Aguilar een bezoek aan het ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking om met beleidsmakers door te spreken over de Nederlandse ondersteuning aan gelijke rechten van mensen met een handicap. Het boek ‘Everybody Matters’ zal dan ook aan Reina Buijs (plaatsvervangend. Directeur-Generaal Internationale Samenwerking) worden overhandigd.

Het boek is vanaf vrijdag 24 november te downloaden via de website van DCDD.

Gerelateerde Berichten

1 mei 2019

Ishimwe voelt zich niet meer alleen

Lees Voor Ishimwe Bolis kan voor het eerst in zijn leven een beetje communiceren met zijn familie. Ishimwe woont in Rwanda met zijn moeder, broer e...

23 april 2019

Eigen ontwikkeling in handen in Ethiopië

Lees Voor In Ethiopië behoren mensen met een handicap tot een van de meest kwetsbare groepen van de samenleving. Ze zijn voornamelijk afhankelijk ...

17 april 2019

Light for the World brengt verandering in Zuid-Soedan

Lees Voor Ons programma in Zuid-Soedan heeft veel veranderd! En dat bleek nodig te zijn. Enkele jaren geleden heeft Light for the World onderzoek ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.