Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

26 februari 2018

Reactie op brief minister Kaag

Recent kwam het wangedrag van medewerkers van Oxfam UK aan het licht, tijdens de hulpverlening na de aardbeving in 2010. Schokkend, gezien de kwetsbare situatie waarin mensen na de aardbeving verkeerden, en het feit dat juist hulpverleners –die geacht worden mensen te beschermen- deze rol speelden.

Alhoewel er geen enkel verband is tussen het werk van Light for the World Nederland en het werk van Oxfam UK in Haïti, steunt Light for the World van harte de oproep van minister Kaag aan ontwikkelingsorganisaties in Nederland. Kaag riep ontwikkelingsorganisaties op om transparant te zijn over de wijze waarop misbruik voorkomen wordt, en –indien nodig- gemeld kan worden. Light for the World werkt met een doelgroep die extra risico loopt als het gaat om (seksueel) misbruik: kinderen, en in het bijzonder meisjes met een handicap. Om deze reden hechten wij aan een open organisatiecultuur (waarin misstanden gemeld kunnen worden) en zorgvuldige procedures. Wij verklaren daarom het volgende:

  1. Light for the World NL onderschrijft de gedragscode van branchevereniging Partos;
  2. Light for the World NL heeft een helder beleid met duidelijke procedures en maatregelen om mensen –zowel in de eigen organisatie als programma’s die gesteund worden- adequaat te beschermen. Light for the World laat alle mensen en organisaties die in haar opdracht werkzaamheden verrichten vooraf twee verklaringen ondertekenen: de Code of conduct on sexual exploitation, abuse of power and corruption en de Code of conduct on child protection;
  3. Light for the World NL werkt voortdurend aan een open en veilige cultuur, waarin personen die integriteitsschendingen waarnemen zich durven uit te spreken, incidenten en zorgen durven rapporteren, met de verzekering dat hiermee op zorgvuldige wijze wordt omgegaan. Tevens adviseren we onze partners over hun beleid/gedragscodes en hoe ze extra rekening kunnen houden met de risico’s en barrières waar vrouwen en kinderen met een beperking mee te maken hebben;
  4. Light for the World NL kent een externe vertrouwenspersoon, waar misstanden gemeld kunnen worden.

Sinds de invoering van de gedragscodes in 2012 hebben wij geen meldingen van grensoverschrijdend gedrag gehad.

Weerbaarheid
Naast bovenstaande gedragscodes en interne procedures (gericht op eigen medewerkers, consultants, etc), vindt Light for the World het ook belangrijk om de externe risico’s op seksueel misbruik voor mensen met een beperking te verminderen in de gebieden waar we werken. In verschillende programma’s ondersteunt Light for the World mensen met een handicap, met name vrouwen en meisjes, om hun weerbaarheid te versterken. Door activiteiten die inclusie en zelfvertrouwen bevorderen durven ze ‘nee’ te zeggen en aan de bel te trekken wanneer er sprake is van ongewenst gedrag. In vier landen bijvoorbeeld wordt er samengewerkt met social protection officers en de politie. In Mozambique werken we samen met PLAN in het programma ‘My Body, My Future’ waar bovenstaande aanpak deel van uitmaakt. In Zuid-Soedan, in de vluchtelingenkampen, krijgen vrouwen met een handicap weerbaarheidstraining en doen ze mee aan een vrouwenvolleybalteam. En in Ethiopië hebben partners geleerd hoe ze meisjes met een intellectuele beperking beter kunnen begeleiden bij hun seksuele ontwikkeling en zelfredzaamheid, in het project ‘Her Body, Her Rights’.

Gerelateerde Berichten

11 december 2018

Inclusie heeft morele en economische waarde!

Lees Voor 3 december was het Wereld Handicap Dag – een mooie dag om te vieren hoe waardevol inclusie is! Daarom lanceerde de Dutch Coalition on D...

21 november 2018

“Ik kan weer zien!”

Lees Voor Ebrahim speelt met zijn vriendjes met een katapult. Ze lachen en hebben plezier. Tot dat Ebrahim een steen van de katapult in zijn linker...

14 november 2018

Knikkebolziekte: Heftig en mysterieus

Lees Voor Zaina Sura is een meisje van 18 jaar. Ze woont in Zuid-Soedan. Haar handen en linker arm zijn bedekt met brandwonden. Tijdens een epilept...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.