Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

2 augustus 2018

Alleen in een klas vol medestudenten

Yetnerbesh Nigussie is een Ethiopische mensenrechtenactivist die haar zicht op jonge leeftijd verloren is. Toen ze vijf jaar oud was, kreeg ze de ziekte meningitis. Op het platteland kon ze geen medische behandeling krijgen. Drie jaar later kon ze eindelijk bij een dokter terecht, maar het was te laat.

“Ik had niet blind hoeven te worden,” vertelt Yetnerbesh. “Maar daardoor werd ik wel de persoon die ik nu ben.” Momenteel is ze een advocaat die zichzelf inzet voor mensen die dreigen hun zicht te verliezen, voor de rechten van mensen met een handicap.

Een zware schooltijd

Yetnerbesh kon als kind naar school toe, in tegenstelling tot vele andere kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden. Ze moest haar dorp en familie verlaten om naar een school voor blinde mensen te gaan. Hier werd ze door haar ‘normale’ medestudenten vermeden. Ze was de beste van haar klas, toch werd ze buitengesloten. “Er waren 76 andere studenten. Iedere dag maakte iedereen ruzie over de beperkte zitplaatsen. Behalve ik. Ik had altijd een plek, omdat niemand naast mij wilde zitten. Het waren eenzame jaren,” herinnert Yetnerbesh zich.

Ze had haar tante gesmeekt, waar ze toen bij woonde in de hoofdstad Addis Abeda, om een school voor mensen met een handicap te vinden. Maar er was er geen. “De zware jaren op de ‘normale’ school hebben mij voor het leven geschaad,” zegt Yetnerbesh. Ze bereidde zichzelf voor op het ongeduld en onbegrip van mensen met wie ze nog vele malen te maken zou krijgen. En op een samenleving die de rechten van mensen met een handicap niet erkent.

Iedereen telt mee!

Yetnerbesh wil graag de aandacht van anderen willen vestigen op de houding van de samenleving ten opzichte van mensen met een handicap. “Is het niet de taak van de staat en de universiteiten om blinde mensen deel te laten nemen in het onderwijs? Hebben wij niet precies dezelfde rechten als de rest? Wanneer een persoon een handicap heeft, wordt dit vaak als een goede daad beschouwd,” zegt ze.

Net Als Yetnerbesh willen wij dat iedereen meetelt. Ieder kind en elke jongere heeft recht op onderwijs, met of zonder handicap. U kan ervoor zorgen dat kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden naar school kunnen gaan. Hoe? Klik hier en lees verder!

Bron: Die Stiftung (artikel)

Gerelateerde Berichten

11 december 2018

Inclusie heeft morele en economische waarde!

Lees Voor 3 december was het Wereld Handicap Dag – een mooie dag om te vieren hoe waardevol inclusie is! Daarom lanceerde de Dutch Coalition on D...

21 november 2018

“Ik kan weer zien!”

Lees Voor Ebrahim speelt met zijn vriendjes met een katapult. Ze lachen en hebben plezier. Tot dat Ebrahim een steen van de katapult in zijn linker...

14 november 2018

Knikkebolziekte: Heftig en mysterieus

Lees Voor Zaina Sura is een meisje van 18 jaar. Ze woont in Zuid-Soedan. Haar handen en linker arm zijn bedekt met brandwonden. Tijdens een epilept...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.