Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

3 september 2018

Werken in het veld in Zuid-Soedan

Onze collega Sophia woont al negen jaar in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Haar dochter van zes jaar gaat naar school in Addis Abeba, omdat Juba te gevaarlijk is. Maar toch is ze als hulpverlener voor Light for the World nooit weggegaan. Ze helpt de meest kwetsbare in Zuid-Soedan, namelijk lichamelijk en verstandelijk gehandicapte kinderen.

Sophia’s verhaal

“18 jaar geleden begon ik als CBR in het veld te werken. Momenteel ben ik Disability Inclusion/CBR Advisor en teamleider in Zuid-Soedan voor het internationale programma van Light for the World,” vertelt Sophia.

“Tijdens mijn werk ben ik direct in contact met degene die onze hulp nodig hebben en met degene die deze hulp het hardst nodig hebben. Als ik de lach hoor van een moeder die een kind met een handicap heeft, dan word ik meteen blij. Dit is de reden waarom ik dit werk met zoveel passie doe.

Ik heb veel kinderen ontmoet die naar school konden gaan met de hulp van onze interventies. Acht jaar geleden zijn wij langs geweest bij een jongen die blind is. Nu is hij 19 jaar oud en dit jaar heeft hij de kans gekregen om naar school te gaan. Door CBR en het Disability Inclusion programma kunnen kinderen met verschillende soorten handicaps naar school gaan. Veel organisaties betrekken nu mensen met een handicap ook in hun programma’s!

Maar het is nog steeds een lastige opgave om de houding van mensen tegenover mensen met een handicap te verbeteren. Participeren in het onderwijs is ook een uitdaging voor mensen met een handicap. We moeten de houding van mensen veranderen en ervoor zorgen dat mensen met een handicap meetellen. Banen, onderwijs en gelijke rechten.”

Vluchtelingen met een handicap

Hoe zorg je ervoor dat mensen met een handicap in een vluchtelingenkamp gelijk worden behandeld? EO Metterdaad is langs geweest bij ons project in een vluchtelingenkamp in Juba en laat zien hoe wij te werk gaan. Het doel van het project is dat vluchtelingen met een handicap betere toegang hebben tot voorzieningen zoals onderwijs, revalidatie en medische zorg. Bekijk de uitzending van EO Metterdaad hier.

Gerelateerde Berichten

1 mei 2019

Ishimwe voelt zich niet meer alleen

Lees Voor Ishimwe Bolis kan voor het eerst in zijn leven een beetje communiceren met zijn familie. Ishimwe woont in Rwanda met zijn moeder, broer e...

23 april 2019

Eigen ontwikkeling in handen in Ethiopië

Lees Voor In Ethiopië behoren mensen met een handicap tot een van de meest kwetsbare groepen van de samenleving. Ze zijn voornamelijk afhankelijk ...

17 april 2019

Light for the World brengt verandering in Zuid-Soedan

Lees Voor Ons programma in Zuid-Soedan heeft veel veranderd! En dat bleek nodig te zijn. Enkele jaren geleden heeft Light for the World onderzoek ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.