Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

14 november 2018

Knikkebolziekte: Heftig en mysterieus

Zaina Sura is een meisje van 18 jaar. Ze woont in Zuid-Soedan. Haar handen en linker arm zijn bedekt met brandwonden. Tijdens een epileptische aanval is ze in het vuur gevallen. Een aanval die is veroorzaakt door de knikkebolziekte.

De knikkebolziekte is een mysterieuze ziekte die alleen voorkomt in Afrikaanse landen onder de Sahara. Kinderen tussen de vijf en 15 jaar zijn voornamelijk het slachtoffer. Door de ziekte gaan de hersenen ernstig achteruit; zowel cognitief als neurologisch. Kinderen ontwikkelen een groeiachterstand en hebben een kenmerkend knikkend hoofd. Ze verliezen de controle over hun nekspieren, waardoor ze een knikkende beweging met hun hoofd maken. Het knikken wordt steeds heftiger, waardoor kinderen zichzelf vaak bezeren. Ze vallen, stoten zichzelf en hebben pijn. Veel kinderen die de knikkebolziekte hebben, sterven op jonge leeftijd.

Mysterieuze ziekte

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de knikkebolziekte. Wat wel duidelijk is, is dat de allerarmsten, het hardst worden getroffen. De ziekte komt vooral voor in gebieden waar veel mensen lijden aan epilepsie en rivierblindheid.Automatische concepten 1

Wat doen wij?

Wij willen deze ziekte bestrijden en komen in actie voor meisjes zoals Zaina! Daarom werken wij onder andere samen met partnerorganisaties USRATUNA  en AMREF. Samen identificeren we kinderen met de ziekte. Vervolgens leren we de gezinnen met hygiënevoorschriften en helpen we om het huis veilig te maken voor de kinderen die lijden aan knikkebolziekte. We helpen mensen om een behandeling te krijgen in gezondheidscentra en regionale ziekenhuizen en zorgen ervoor dat ze medicijnen krijgen. Daarnaast zorgen we ervoor dat kinderen met knikkebolziekte gewoon naar school kunnen gaan en een beroepsopleiding kunnen volgen. Wij zorgen ervoor dat deze kinderen een toekomst krijgen. Want elk kind telt mee!

Kinderen met knikkebolziekte in de klas met andere kinderen.

In gesprek met mensen die lijden aan knikkebolziekte.

Gerelateerde Berichten

1 mei 2019

Ishimwe voelt zich niet meer alleen

Lees Voor Ishimwe Bolis kan voor het eerst in zijn leven een beetje communiceren met zijn familie. Ishimwe woont in Rwanda met zijn moeder, broer e...

23 april 2019

Eigen ontwikkeling in handen in Ethiopië

Lees Voor In Ethiopië behoren mensen met een handicap tot een van de meest kwetsbare groepen van de samenleving. Ze zijn voornamelijk afhankelijk ...

17 april 2019

Light for the World brengt verandering in Zuid-Soedan

Lees Voor Ons programma in Zuid-Soedan heeft veel veranderd! En dat bleek nodig te zijn. Enkele jaren geleden heeft Light for the World onderzoek ...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.