Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

21 januari 2019

Al dertig jaar geen stem

We ontmoeten een grote familie uit Cambodja. De moeder, die een oudere dame is, is al drie jaar weduwe. Ze heeft zeven kinderen. Twee kinderen hebben een verstandelijke beperking; een zoon en een dochter. Vanaf de geboorte wist de moeder al dat er iets was met haar kinderen. Ze is met hen naar het ziekenhuis geweest, maar de dokters konden niets voor haar doen.

Toen de vader van haar kinderen ziek werd, verkocht het gezin al hun land. Anders konden ze de ziekenhuisrekeningen niet betalen. Nu hebben ze geen land meer. Het beetje inkomen wat ze hebben, komt van een kleine winkel aan de zijkant van een drukke straat. Haar zoon en dochter zijn ze nu in de dertig. Al dertig jaar lang kunnen ze niet praten. Haar zoon wordt soms door kinderen in het dorp ingehuurd om hen te helpen met klusjes.

In het dorp is er een dorpsvergadering. Tijdens de vergadering kunnen mensen uit de gemeenschap ID-kaarten aanvragen. De broer en zus hebben hun hele leven nog geen een ID-kaart gehad. De familie wil graag voor de twee een ID-kaart aanvragen, maar het dorpshoofd adviseert hen om het niet te doen. “Jouw kinderen hebben het toch niet nodig,” zegt hij. Puur door het feit wie zij zijn, puur door hun beperking. Ze weet niet hoe ze moet opkomen voor hun rechten.

Een gat in de communicatie

Veel andere mensen met een handicap in Cambodja hebben geen toegang tot informatie en openbare diensten, zoals het aanvragen van en ID-kaart. Daarom heeft Light for the World hier onderzoek naar gedaan in Cambodja. In de publicatie Communication Matters! komt naar voren dat er een gat is in de communicatie tussen mensen met een handicap en gemeentes, en andersom. Meer lezen over de publicatie? Klik dan hier!

Gerelateerde Berichten

18 februari 2019

Het Participatie Lab

Lees Voor Zet jij je in voor verbetering van de participatie van mensen met een handicap in de maatschappij? Wil je leren om met een andere minds...

13 februari 2019

“Ik kan weer zien!”

Lees Voor Doneer nu Ebrahim speelt met zijn vriendjes met een katapult. Ze lachen en hebben plezier. Tot dat Ebrahim een steen van de katapult in z...

12 februari 2019

Inclusief vrijwilligerswerk in India

Lees Voor “Als ik terug kom op mijn werk, dan wil ik meteen alles wat ik heb geleerd tijdens de training toepassen bij mijn jeugdvrijwilligers!...

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.