Ga naar hoofdinhoud
Doneer nu

Bedankt dat u online wilt doneren

EN

Help Zuid-Soedan

Land: Zuid-Soedan
Categorie: Noodhulp
doneer aan dit project

Aanleiding

Zuid-Soedan lijdt onder het geweld dat uitbrak in december 2013. Verschillende delen van het land zijn onrustig. In augustus 2015 was er opnieuw sprake van gewapend geweld. Toentertijd is een vredesovereenkomst getekend tussen de strijdende partijen, waarbij een deling van de macht werd afgesproken. De periode daarna was relatief kalm toen de vicepresident weer zijn positie in Juba innam. In juli 2016 laaide het geweld opnieuw op, met nieuwe instabiliteit tot gevolg in het land. 1,8 miljoen mensen zijn ontheemd. Een gedeelte daarvan is opgevangen in vluchtelingenkampen, anderen hebben een heenkomen gezocht in veilige gebieden in en buiten Zuid-Soedan.

Mensen met een handicap

Light for the World heeft een onderzoek uitgevoerd naar de leefomstandigheden voor mensen met een handicap in de vluchtelingenkampen. Daarbij hebben we gekeken naar de toegankelijkheid van voorzieningen voor kinderen binnen onderwijs en revalidatie, de algehele toegankelijkheid en het kennisniveau bij stafleden over hulp aan mensen met een handicap. Daaruit bleek dat de hulp aan gehandicapten ernstig tekortschiet. Stafleden hebben te weinig kennis over de specifieke zorg die deze kwetsbare groep nodig heeft. Daarom heeft Light for the World contact gezocht met de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR). In goed overleg is er een project gestart waarbij er in de kampen meer kennis en betere zorg beschikbaar komt voor hulp aan gehandicapten.

Hulp

Doel van het project is dat vluchtelingen met een handicap betere toegang krijgen tot voorzieningen zoals onderwijs, revalidatie en medische zorg. We richten ons op leiders, begeleiders en stafleden die betrokken zijn bij de hulpverlening aan vluchtelingen met een handicap. Door hen te trainen en nieuwe trainers op te leiden, worden de leefomstandigheden van de vluchtelingen met een handicap verbeterd. We richten ons vooral op meisjes en vrouwen, omdat zij het meest kwetsbaar zijn in deze situatie.

Gehandicapte vluchteling wordt vergeten

Interview met Klaas Aikes, programmacoördinator Zuid-Soedan Zuid-Soedan ervaart momenteel een van de ergste humanitaire crises in de wereld. Sinds de uitbraak van geweld eind 2013, zijn 2,25 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Onder hen bevinden zich blinden, doven, volwassenen en kinderen met uiteenlopende handicaps. Vluchtelingen met een handicap worden echter vaak over het hoofd […]

gerelateerde projecten

blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang 10x per jaar het laatste nieuws over de projecten en acties van Light for the World.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.